2014. augusztus 11., hétfő

Lecsó konyhakészen,télire



Hozzávalók:
3 kg húsos zöldpaprika
3-4 db nagyobb pirospaprika (kapia)
2 kg paradicsom
6 db nagy fej hagyma
0,5 l olaj
2 kanál só
1 kiskanál szalicil

Elkészítés: Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a vékonyra szeletelt hagymát, kissé pároljuk, amíg üvegesedni kezd. Hozzátesszük a falatnyi darabokra vagdalt paprikát, majd néhány perc múlva a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot. Megsózzuk, és nagy lángon hevítjük, amíg felforr, azután takaréklángon főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Belekeverjük a szalicilt, azon forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük, és száraz dunsztba tesszük.

Télen használatkor a tetejéről letöltjük az olajat, ezt felhasználhatjuk krumplisételek készítéséhez. A lecsót csak fel kell melegíteni és összekeverni, az előre megfőzött rizzsel, sóban főtt krumpli kockákkal vagy pedig hozzáadni az előre megsütött, karikára vágott kolbászt vagy a lehéjazott virslit, kissé megborsozzuk és máris tálalható.

Az így eltett lecsót felhasználhatjuk még magyaros húsételek, pizza, krumplipaprikás, pityókástokány, zöldség vagy bablevesek, csorbák ízesítésére.

LECSÓ OLAJ NÉLKÜL

Hozzávalók:
5 kg paradicsom
3 kg zöldpaprika

A megmosott paradicsom (jó érett legyen) bőrét lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. Tűzre téve főzzük, míg sűrűsödni kezd. Közben a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk, majd leforrázzuk lobogó vízzel. Ha kissé kihűlt, leszűrjük és a forró paradicsomba, rakjuk. 15-20 percig együtt főzzük. Forrón egyszeri használatra való üvegekbe töltjük, tetejére szalicilt hintünk és lekötve száraz dunsztba, tesszük.

Amikor használni akarjuk, előre elkészített, puhára párolt hagymával forraljuk össze. Más ételek ízesítésére is alkalmas, akárcsak az előbbi recept szerint készült lecsó.


2 megjegyzés:


  1. Nagyon jó recept.Igy készítem én is évek óta,olaj helyett van amikor zsírral.Előmelegített üvegekbe töltöm és ruhák között szárazdunsztba hagyom kihülni.Tartosítót nem teszek bele.Újabban hagyma és olaj nélkül csak paradicsommal és paoeikával is tettem el,a hagymát frissen adom hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, én is szoktam mindkét recept alapján készíteni, a másodikat nagyjából ételek ízesítésére is használom.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...