2014. április 30., szerda

Majonéz készítése házilag



Hozzávalók:
1 főtt és egy nyers tojás sárgája
1 csapott evőkanál mustár
Csipetnyi só
2-2,5 dl étolaj
citromlé,ízlés szerint

 A kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojás sárgáját, mustárt és a sót, jól összekeverjük és állandóan keverve, cseppenként adagolni kezdjük az olajat. Amikor a majonéz már keményedni kezd, kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat.

A jól sikerült majonéz vastag, selymes felületű. Ha keverés közben a majonéz kicsapódik, helyrehozhatjuk úgy, hogy az olaj adagolását azonnal megszüntetjük, a majonézhez hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, és erőteljesen keverjük. Ha nem simul ki, 1-2 kiskanál forró vízzel próbálkozzunk. Ha az sem használ, a legegyszerűbb, ha tiszta edényben új adagot indítunk, és kiskanalanként hozzákeverjük az elhígult majonézt, aztán a maradék olajjal készre keverjük.

Ha a majonéz gyorsan kell, 2 nyers tojássárgájából is készíthetjük, de így nagyobb figyelmet igényel.

Biztosabb a siker, ha a tojás és az olaj hőfoka azonos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...