2014. február 15., szombat

Vegyes savanyúság sós vízben,(muratura)




Hozzávalók:
•5 kg zöld paradicsom
•5 kg uborka
•4 kisebb fej káposzta
•4-5 szál sárgarépa
•2 nagyobb fej karfiol
•1 nagyobb zellergumó a zöldjével
•2-3 fej fokhagyma
•Zöld alma
•Néhány kisebb fej hagyma, torma, kapor csombor, néhány szem köménymag, mustármag, szemes bors, só kell hozzá.

Lehet más arányban is keverni a zöldségeket, fontos hogy az uborka és a paradicsom domináljon.
A zöldségeket alaposan megmossuk, lecsurgatjuk.

Én műanyag edénybe raktam de, lehet, hordóba, nagyobb üvegbe rakni.
Az edény aljára kis kaprot, csombort helyezünk, és a zöldségeket felváltva belerakjuk.
Helyenként az edény oldalára tesszük a sárgarépát, a fokhagyma gerezdeket a zöldségek közé szórjuk. Helyenként beleteszünk egy-egy szál zeller zöldet szárastól, tormaszálat.
A tormát tegyük bőven, mert konzerváló hatása is van.

Feltöltő levet készítünk. Minden liter vízhez egy evőkanál sót számítunk.
A sót a hideg vízben feloldjuk, ráöntjük a zöldségekre, egészen, addig hogy ellepje a zöldségeket, deszkával megnyomtatjuk. 2-3 napon belül az edény tartalma forrni kezd, körülbelül egy hétig forr, majd kezd leülepedni. Néhányszor egy gumicsővel belefújunk, ezáltal a lé felkeveredik és az érés egyenletesen, történik.
Amikor teljesen letisztult a lé, lehet fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...