2014. február 5., szerda

Tepertővel töltött napraforgó kenyér









Hozzávalók:


760 g liszt
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
2 csomag szárított élesztő
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só.

Töltelékhez:


80 g vaj
300 g tepertő.

Tetejére 1 egész tojás, szezám mag, mák.

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sót a felfuttatott élesztőt jól összedolgozzuk, majd hozzátesszük az olajat és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta jó rugalmas lesz és elválik a kezünktől.
Ekkor letakarjuk és kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk.

Mikor a tészta megkelt, deszkára tesszük, én nem hintettem lisztet a deszkára, mert a tészta elég olajos volt és nem ragadt.
Finoman kigyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk (mérleggel mérhetjük, hogy pontosabbak legyünk).
Az egyik részt 5 egyenlő részre osztjuk.
Tepsibe sütőpapírt teszünk, kinyújtjuk az első tésztát körülbelül 22 cm átmérőjűre, a tepsi közepére helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal, majd megkenjük darált tepertővel, sózzuk, megszórjuk borssal. Így járunk el a többi lappal is az utolsó kivételével.
Az utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy a többi lapot betakarja a széleit is egészen a tepsiig. Ezt nem kenjük meg.
Mikor rátettük az 5 lapot egymásra a szélétől 1 cm-re éles késsel nyolc részre vágjuk. Ekkor a közepétől a csúcstól mindeniket kihúzzuk a szélére. Ez lesz a napraforgó külső része.

A másik tésztának levágjuk 1/4 részét ez lesz a napraforgó közepe, szép kerek gömbé formáljuk és hagyjuk, hogy keljen, míg a többi tésztával dolgozunk.
A megmaradt tésztát 5 egyenlő részre osztjuk és mindeniket kinyújtjuk körülbelül 14 cm kerek lapokra. Úgy járunk el, mint az elsőnél. Mikor kész van, fogjuk szépen és beillesszük, a nagyobbik közepébe, szépen megigazítjuk, majd 1 cm-re a szélétől bevágjuk, és most úgy vágjuk be, hogy a kis szirom a két nagy közé kerüljön. Ugyanúgy kihúzogatjuk, mint az elsőnél. Most a gömb alakú tésztát szépen középre beillesztjük.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni, mikor a tojás megszáradt újra lekenjük, a közepét behintjük ép mákszemekkel, a széleit pedig szezám maggal. Mikor jól megkelt előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

 

 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...