2014. február 24., hétfő

Puliszka készítése


 Puliszkát készíthetünk eresztve és kavarva.
Mindkettőhöz 1 liter vizet,30-35 dkg kukoricalisztet számítunk és egy kiskanál sót.
Eresztett puliszkához a durva őrlésű,úgynevezett pika-(kukorica dara)liszt a jobb.
Eresztett puliszkához a lobogó forró vízbe vékony sugárban beleengedjük a lisztet,miközben habverővel állandóan kavarjuk,hogy nehogy csomós legyen.Azután az edényt lefödjük,lángfogóra tesszük és még néhány percig kis lángon tartjuk,amíg a kukoricaliszt megfő és a puliszka besűrűsödik.
A lángot eloltva,még néhány percig a lángfogón hagyjuk a fazekat,majd a puliszkát tálra borítjuk.

Kavart puliszkához finomra őrölt lisztet szitálunk s amikor a sós víz lobogva forr,hirtelen beleöntjük a kukoricalisztet.Egy percig hagyjuk gőzölögni,majd az edényt a tűzön tartva a puliszkakeverővel 15-20 percig kavarjuk,amíg teljesen sima,összeálló massza lesz és leválik a keverőről.Akkor a puliszkát vízbe mártott fakanállal körbe leválasztjuk az edény faláról.Kis tűzön tartjuk még 2-3 percig,azután deszkára vagy tálra borítjuk.Egyben, szép kereken kell maradnia .
Feszesre húzott cérnával cikkekre vágjuk.

Tokányok,pörköltek,veréshurka,mártások kedvelt kísérője a puliszka .
Tejjel, túróval és még sokféleképpen fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...