2014. február 16., vasárnap

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 kg szép sötét,fényes héjú padlizsán
2 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
só,bors.
A padlizsánt parázson vagy sütőben,többször megforgatva addig sütjük,amíg körben a külső héja szinte fekete lesz és megrepedezett.Akkor azon forrón a vízvezeték csap alatt tartva a külső héját lehúzzuk.A padlizsánt deszkára tesszük,szárát levágjuk és a deszka egyik oldalát kitámasztva,hagyjuk a padlizsán kesernyés levét kicsorogni.Mielőtt teljesen kihűlne,fa vagy műanyag késsel pépesre vagdaljuk.Keverőtálba tesszük és fakanállal néhány percig kavarjuk amíg a színe világosodni kezd.Akkor apró adagokban,állandó keverés mellett hozzákeverjük az olajat.Akkor lesz szép a színe ha legalább 20-25 percig keverjük.Sóval,borssal ízesítjük,többször is megízlelve,amíg jónak véljük.
Végezetül hozzákeverjük a finomra vágott hagymát,(aki szereti tehet 2-3 gerezd fokhagymát).
Amikor kész,a tetejét szépen elsimítjuk és tálalásig hidegre tesszük.
Piros paradicsommal,zöld paprikával kínáljuk.Tálalhatjuk úgy is,hogy kivájt paradicsomokba és kettévágott zöldpaprikákba töltjük.

Padlizsán majonézzel

A padlizsánt a fent leírt módon készítjük elő,és magában kikeverjük.Azután összekeverjük egy adag majonézzel,sót,borsot,citromlevet és finomra vagdalt hagymát adunk hozzá.

Ha robottal készítjük,a megvagdalt padlizsánhoz hozzáadunk egy nyers tojást és állandóan kavarva,vékony sugárban hozzáadjuk az olajat ( kb 2 dl) majd fűszerezzük és hagymával keverjük.

Majonéz készítése
Hozzávalók:
1 kemény és 1 nyers tojás sárgája
1 csapott evőkanál mustár
2,5 dl étolaj
csipetnyi só


A kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük,hozzáadjuk a nyers tojássárgáját,mustárt és a sót,jól összekeverjük és állandóan keverve,cseppenként adagolni kezdjük az olajat.Amikor a majonéz már keményedni kezd,kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat.
A jól sikerült majonéz vastag,selymes felületű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...