2014. február 15., szombat

Kenőmájas üvegben

Hozzávalók:
1 kg májat,2 kg jó zsíros sertéshúst,1 kg friss szalonnát veszünk hozzá.
Mindezt kockákra vágjuk és 3-4 fej vöröshagymával,pár gerezd fokhagymával,pirospaprikával pörköltnek elkészítjük.Amikor már minden jó puha,kihűtjük és háromszor ledaráljuk.Adunk hozzá sót,borsot(aki szereti tehet szerecsendiót,én nem szoktam)alaposan elkeverjük,mixerezni is lehet hogy minél finomabb,pépesebb legyen.Ezután tisztára kimosott,befőttes üvegekbe rakjuk(nem szabad teljesen teletölteni mert dunsztoláskor feljön,és a zsír kifolyik a tetejéről).




A megtöltött üvegeket nagyobb lábasba rakjuk, feltöltjük meleg vízzel és lassú tűzön addig dunsztoljuk, amíg a zsír feljön a tetejére.



Hagyjuk kihűlni, ha kihűlés után a zsír nem lepi be teljesen, olvasztunk fel és rátöltjük amíg teljesen ellepi. Ezután lezárjuk az üvegeket és  kamrába vagy jó hűvös helyre rakjuk.Hónapokig eláll.

Ebből az adagból 9 db 7 dl-es üveggel lesz.

Megjegyzés: Nem fontos mérlegen mérni a hozzávalókat, megnézzük szemre a májat, ugyanannyi friss szalonnát vagy zsíradékot és kétannyi húst vágunk.

4 megjegyzés:

  1. hogyan "gőzölöd"?
    vízbe állítva, melegítve mint a savanyúságot befőttet szoktuk?
    köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyobb edénybe rakom a kész pástétomokat és az üveg háromnegyedéig feltöltöm vízzel, mint a befőtteket szoktuk.

      Törlés
  2. Én is köszönöm a látogatást,örülök neki.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...