2014. február 15., szombat

Kenőmájas üvegben

Hozzávalók:
1 kg májat,2 kg jó zsíros sertéshúst,1 kg friss szalonnát veszünk hozzá.
Mindezt kockákra vágjuk és 3-4 fej vöröshagymával,pár gerezd fokhagymával,pirospaprikával pörköltnek elkészítjük.Amikor már minden jó puha,kihűtjük és háromszor ledaráljuk.Adunk hozzá sót,borsot(aki szereti tehet szerecsendiót,én nem szoktam)alaposan elkeverjük,mixerezni is lehet hogy minél finomabb,pépesebb legyen.Ezután tisztára kimosott,befőttes üvegekbe rakjuk(nem szabad teljesen teletölteni mert dunsztoláskor feljön,és a zsír kifolyik a tetejéről).




A megtöltött üvegeket nagyobb lábasba rakjuk, feltöltjük meleg vízzel és lassú tűzön addig dunsztoljuk, amíg a zsír feljön a tetejére.



Hagyjuk kihűlni, ha kihűlés után a zsír nem lepi be teljesen, olvasztunk fel és rátöltjük amíg teljesen ellepi. Ezután lezárjuk az üvegeket és  kamrába vagy jó hűvös helyre rakjuk.Hónapokig eláll.

Ebből az adagból 9 db 7 dl-es üveggel lesz.

Megjegyzés: Nem fontos mérlegen mérni a hozzávalókat, megnézzük szemre a májat, ugyanannyi friss szalonnát vagy zsíradékot és kétannyi húst vágunk.

9 megjegyzés:

  1. hogyan "gőzölöd"?
    vízbe állítva, melegítve mint a savanyúságot befőttet szoktuk?
    köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyobb edénybe rakom a kész pástétomokat és az üveg háromnegyedéig feltöltöm vízzel, mint a befőtteket szoktuk.

      Törlés
  2. Én is köszönöm a látogatást,örülök neki.

    VálaszTörlés
  3. engem az érdekel ha nem zárod le a dunsztolásnak semmi értelme nincs , ez így nagyon nagyon veszélyes, a máj így nem fog megmaradni... én májkrémet csinálok, és nem darálom hanem alaposan pépesítem és lezárt üveget dunsztolom még 2.5 órát 80 fokon, és sterilizált üvegekbe szedem, és még így is volt már hogy megromlott szóval a máj nem gyerek játk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Valika!
      Először is meg van főzve,az üvegbe tételkor nem tudsz olyan ügyes lenni, hogy ne maradjanak levegő buborékok. Ha lezárod az üvegeket dunsztolás előtt azok nem tudnak távozni és ott tudnak szaporodni a kórokozók. Ha nem zárod le, meleg hatására a zsír kezd felolvadni ami lezárja a májast, viszont a zsíron keresztül a levegő tud távozni ez fogja tartósítani, ezért kell utána tölteni ha nem jön fel annyi zsír a tetejére, hogy teljesen befedje. És hidd el, ha nem zárod le, akkor is eláll, mert a zsír szigetel. Évek óta így készítem és még sosem romlott meg egy üveg sem.

      Törlés
    2. Én is tanúsíthatom, hogy a leírás alapján készítettem és nem romlott meg egyetlen üveg sem. Sőt karácsonyi gasztro ajándék lett belőle többnyire, volt aki csak később bontotta fel és csak dicsérni tudták!!! Még 1X köszönet Rozinak.

      Törlés
    3. Én köszönöm a megerősítést kedves Pamela,és örülök, hogy elkészítetted és tetszett :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...